Ελλάδα και Δυτικά Βαλκάνια 17-07-2017 Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι πρόσφατες εξελίξεις σε Αλβανία και Σκόπια αναδεικνύουν την μεγάλη γεωπολιτική ρευστότητα που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναλύσει τα τεκτενόμενα σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσσοβο και Βοσνία. Η εκλογική νίκη Ράμα στην Αλβανία ενίσχυσε τον αλβανικό εθνικισμό, αύξησε τις διώξεις κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και αποθράσυνε τους τσάμιδες που συνεχίζουν τις προκλήσεις τους.


Ταυτόχρονα η αστάθεια στην περιοχή αυξάνει καθώς Αλβανία και Κόσσοβο ασκούν τεράστιες πιέσεις ενάντια στο μόρφωμα των Σκοπίων. Η τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που καταγράφουμε τις σκέψεις μας στο παρόν άρθρο, επιβεβαιώνει σε κάθε περίπτωση τον σταθεροποιητικό ρόλο τον οποίο οφείλουν να διαδραματίσουν η Αθήνα, το Βελιγράδι και η Σόφια απέναντι στην ανιστόρητη, ανεύθυνη και συνάμα προκλητική στάση τόσο των Τιράνων όσο και των Σκοπίων. Η αναβίωση του αλβανικού εθνικισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς τα Τίρανα προωθούν με μοχλό το Κόσοβο την αλυτρωτική ιδέα της μεγάλης Αλβανίας που διεκδικεί αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και εδάφη τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα. Όσο όμως η Αλβανία ασκεί μια παράνομη και παράλογη αλυτρωτική πολιτική κατά της Ελλάδας, η οποία φιλοξενεί επί δεκαετίες και δίνει ψωμί και δουλειά σε χιλιάδες αλβανούς οικονομικούς μετανάστες που ζουν στην Πατρίδα μας, το μόνο που θα πετύχει η αλβανική ηγεσία είναι να βλάψει ανεπανόρθωτα τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

Η Αλβανία λοιπόν πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου τα οποία καταπατά βάναυσα. Μιας Μειονότητας με πληθυσμό άνω των 250.000 ατόμων. Μια Μειονότητα η οποία στις 17 Φεβρουαρίου γιόρτασε την Επέτειο συμπλήρωσης 103 ετών από την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17-2-1914.

Στις 15-2-2016 στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταψήφισα την Έκθεση του 2016 για την Αλβανία. Πρώτα απ’ όλα διότι διαφωνώ κάθετα με οποιασδήποτε προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Δεύτερον διότι η Έκθεση δεν ήταν ισορροπημένη. Ήταν μεροληπτική υπέρ των Τιράνων και δεν ανέφερε βασικά ζητήματα όπως είναι η συνεχής παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Παραβιάσεις που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας με κατασχέσεις περιουσιών, με την παράνομη αρπαγή της περιουσίας 123 οικογενειών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας, με κατεδαφίσεις εκκλησιών, διώξεις, απειλές και κυρίως με μετακινήσεις πληθυσμών στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου προκειμένου να αλλοιωθεί η εκεί πληθυσμιακή σύνθεση. Επιπλέον τα Τίρανα αξιοποιούν εις βάρος της Ελλάδας τους τσάμηδες που έχουν καταδικαστεί στη χώρα μας από τα ειδικά δικαστήρια δοσιλόγων ως εγκληματίες πολέμου αφού ήταν συνεργάτες των SS κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Παρότι λοιπόν η ΕΕ οφείλει να λάβει μέτρα προστασίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου εντούτοις κωφεύει.
Διαβάστηκε 184 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

HomeΕΘΝΙΚΑ - ΔΙΕΘΝΗΕλλάδα και Δυτικά Βαλκάνια 17-07-2017 Top of Page