Για να προχωρήσει η μεγάλη προσπάθεια λειτουργίας αφαλατώσεων στα άνυδρα νησιά του Νοτίου Αιγαίου απαιτείται συνεχής προσπάθεια, εγρήγορση και σύνθεση δυνάμεων 24-04-2017 Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Για να προχωρήσει η μεγάλη προσπάθεια λειτουργίας αφαλατώσεων στα άνυδρα νησιά του Νοτίου Αιγαίου απαιτείται συνεχής προσπάθεια, εγρήγορση και σύνθεση δυνάμεων». Με τη φράση αυτή υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Αντιδήμαρχο Καλυμνίων κ. Μικέ Ρήγα σε προγραμματισμένη συνάντηση για θέματα των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. η προσπάθεια που γίνεται στην Κάλυμνο στον τομέα αυτό είναι πολύ σημαντική και είναι συνεχής η συνεργασία του κ. Φλεβάρη και του κ. Ρήγα. Έχουν ήδη εγκατασταθεί οι μονάδες αφαλάτωσης στην Τέλενδο και την Ψέριμο, εντός του προβλεπόμενου συμβατικού χρόνου.


Παράλληλα έχουν αποσταλεί προς έλεγχο τα εντάλματα πληρωμής και ο κ. Ρήγας εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία του σημαντικού και αναπτυξιακού αυτού έργου, που είναι πολύτιμο για τα δυο νησιά και τη ζωή των κατοίκων τους. Μέσω των αφαλατώσεων θα υπάρξει μεσοπρόθεσμα όφελος εκατομμυρίων ευρώ στην εθνική οικονομία καθώς η τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τη μεταφορά νερού με υδροφόρες θα τερματιστεί. Σε όλα τα νησιά που λειτουργούν αφαλατώσεις διακόπτεται η μεταφορά νερού με ειδικά διαμορφωμένα πλοία.

Επίσης η συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη με τον Αντιδήμαρχο Καλυμνίων περιελάμβανε και το θέμα του Δημοτικού Ελαιοτριβείου Καλύμνου για το οποίο προγραμματίζεται η κατασκευή εγκαταστάσεων εδαφοδεξαμενών και αποξήρανσης στην περιοχή Βαθύ της Καλύμνου. Στην ίδια περιοχή προγραμματίζεται η κατασκευή νέου ελαιουργείου και προετοιμάζονται ήδη σχετικές μελέτες. Με τον προγραμματισμό αυτό οι εγκαταστάσεις που δημιουργούνται στο Βαθύ στον ίδιο χώρο της κατασκευής του νέου ελαιοτριβείου θα χρησιμοποιηθούν και θα ενταχθούν άμεσα στη νέα μονάδα. Το Δημοτικό ελαιουργείο που βρίσκεται στην περιοχή της Χώρας θα εξακολουθήσει τη λειτουργία του έως την ολοκλήρωση κατασκευής της νέας μονάδας μετά από τις οδηγίες που ζητήθηκαν από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Βιομηχανίας στη βάση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου με τη χρήση των εγκαταστάσεων στο Βαθύ.

Ένα άλλο θέμα που επιλύει προβλήματα στην Κάλυμνο, είναι η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση στην περιοχή Βουτσάνι. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής ήταν η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση της περιοχής τους. Παράλληλα με τα παραπάνω βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες του έργου αντικατάστασης παλαιού δικτύου αμιάντου στην περιοχή Βαθύ, μήκους 2,5 χλμ. με χρηματοδότηση του προγράμματος Θησέας. Αξιοσημείωτο είναι ότι εντός του Απριλίου 2017 ολοκληρώθηκε στην Κάλυμνο, στην περιοχή Κεφάλα, έργο ύδρευσης μήκους 2,5 χλμ. από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλύμνου της οποίας Αντιπρόεδρος είναι ο κ. Ρήγας και Πρόεδρος ο κ. Γιώργος Μελάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο για την καλή συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου Καλυμνίων και ΔΕΥΑ Καλύμνου και το σημαντικό έργο που παρήχθη και είναι μετρήσιμο σήμερα στον τομέα της υδροοικονομίας καθώς και στον τομέα της λειτουργίας και εκσυγχρονισμού του ελαιουργείου.

Μετά τη συνάντηση του κ. Φλεβάρη με τον κ. Ρήγα, την Περιφέρεια επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» κα. Μαρία Βάλλα την οποία ο Αντιπεριφερειάρχης, μέλος και ο ίδιος του συλλόγου, συνεχάρη για το έργο και την σημαντική δραστηριότητα της Ένωσης που προωθεί και συνδράμει κάθε θέμα που αφορά την Κάλυμνο.
Διαβάστηκε 243 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

HomeΚΑΛΥΜΝΟΣΓια να προχωρήσει η μεγάλη προσπάθεια λειτουργίας αφαλατώσεων στα άνυδρα νησιά του Νοτίου Αιγαίου απαιτείται συνεχής προσπάθεια, εγρήγορση και σύνθεση δυνάμεων 24-04-2017 Top of Page