ΚΩΣ (1139)

Τελευταία νέα από την Κω.

Στο νησί του Ιπποκράτη και το κτήμα Τριανταφυλλοπούλου πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός για την επιλογή του νέου σεφ που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Award 2017.
Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος από την Τετάρτη έως την Παρασκευή 6-8 Σεπτεμβρίου για θέματα που αφορούν τον Δήμο Νισύρου. Την Τετάρτη είχε πολύωρη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) όπου συζητήθηκαν όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη για ένταξη τους στο ΕΣΠΑ στο Δήμο Νισύρου:
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου Ηλία Καματερού, η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, δέχθηκε να εξετάσει: 1. Το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε όλες τις οικοδομές της Κω λόγω του σεισμού της 21ης Ιουλίου. Στο σχετικό αίτημα, ο βουλευτής ανέφερε ότι δεν επιβαρύνθηκαν μόνο τα κτίρια που χαρακτηρίσθηκαν κόκκινα ή κίτρινα αλλά και πολλά από τα υπόλοιπα. 2. Την διόρθωση στρεβλώσεων της επιβολής ΕΝΦΙΑ όπως: α. Την επιβάρυνση των κτιρίων που έγιναν με διαδοχικές προσθήκες, θεωρώντας σαν χρόνο συνολικής κατασκευής την τελευταία προσθήκη, άσχετα με το εμβαδόν. Με τον τρόπο αυτό, δήλωσε ο Ηλίας Καματερός, παρουσιάζεται η αδικία μια οικοδομή, πολύ παλαιότερης δόμησης, να φορολογείται ως νεότερη, επειδή έτυχε να έχει κάνει πρόσφατα μία μικρή προσθήκη. β. Την έλλειψη μειωτικού συντελεστή στα οικόπεδα που δεν οικοδομούνται. Επίσης ο βουλευτής για άλλη μια φορά επανέφερε το θέμα της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων των νησιών κάτω από τριακόσιους κατοίκους, για ακίνητα που έχουν στα νησιά. Είναι τραγικό τόνισε, νησιά όπως οι Αρκιοί, με είκοσι πέντε κατοίκους, να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, χωρίς να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, γιατί τα ακίνητα τους διεκδικούνται από το Δημόσιο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι οργανωτικές συναντήσεις σε Ρόδο (γραφεία Π.Ν.Αι. και στα επαρχεία Κω/ Νισύρου και Καλύμνου για θέματα Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης που πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 5 - 8.9.2017.
«Μια φορά κι έναν καιρό, 2500 χρόνια πριν, ζούσε σε ένα μικρό πέτρινο νησί του Αιγαίου μια πανέμορφη νέα που το όνομά της δεν ήταν τυχαίο». Ήταν η έφηβη ποιήτρια Ήριννα που υμνούσε την ωραία και ανθρώπινη Τήλο της Δωδεκανήσου. Στο ξεχωριστό αυτό νησί πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης και συνεργάστηκε με την Δήμαρχο Μαρία Καμμά και τον Δήμο Τήλου σε θέματα αρμοδιότητάς του και είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την Τήλο του χθες, του σήμερα και των μελλοντικών χρόνων, καθώς οι προοπτικές υπάρχουν, επεκτείνονται και υπάρχει το σχέδιο και η θέληση των Τηλιακών να ξεχωρίσουν. Ο κ. Φλεβάρης απένειμε τιμητική διάκριση στην Δήμαρχο Τήλου για τις πρωτοβουλίες και τις καινοτόμες δράσεις του Δήμου και του νησιού στον τομέα του Περιβάλλοντος, της αειφορίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αξιοποίησης περιβαντολλογικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αναφέροντας ότι «τιμάται στο πρόσωπό σας η Τήλος, οι Τηλιακοί και ο νησιωτικός σας Δήμος που πρωτοπορεί περιβαντολλογικά και αποδεικνύει ότι η νησιωτική Ελλάδα και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε πολλά επίπεδα και να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα φωτεινό αύριο». Επίσης μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου παρέδωσε τα παιδικά παραμύθια που έγραψαν οι μαθητές της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων για το καθαρό περιβάλλον και την συνέχεια της ζωής στη γη για να διανεμηθούν στο Δημοτικό σχολείο της Τήλου.
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τέταρτη (30/08/17) μελων του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Σβύνου Κωνσταντίνα (πρόεδρος) κ. Κουλλια Εμμανουήλ (Ταμίας) και μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Αεροσφαίρισης Κω του κ. Καραγιάννη Σταυρού (πρόεδρος), Παπαδημητρίου Κωνσταντίνου (Γραμματέας). Στην συνάντηση έγινε ενημέρωση για τη εναλλακτική ενασχόληση της Αεροσφαίρισης (airsoft), τις προοπτικές για εναλλακτικό τουρισμό κατά την χειμερινή περίοδο σε πρώτη φάση σε συνδυασμό το μεγάλο διήμερο event που θα πραγματοποιηθεί σε δασική περιοχή της Κω τον ερχόμενο Νοέμβριο, με την ονομασία Aegean Wars: The Man Hunt με συμμέτοχες από όλη την Ελλάδα καθώς και την περεταίρω δυναμική του “αθλήματος” του airsoft όσον αφορά και παίχτες αλλά και μη από άλλες χώρες όπου θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε κάποιο παιχνίδι του συλλόγου είτε να παρακολουθήσουν σαν θεατές.
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στην Καρδάμαινα και στην Μαρίνα της Κω στα πλαίσια του 3ΟΥ Γαστρονομικού Φεστιβάλ Κω ,το οποίο συνδιοργανώνεται από το Δήμο Κω κα τον Σύλλογο Τοπικής Γαστρονομίας «Ασκληπιός» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και των παραγωγικών δυνάμεων του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης .Το Σάββατο 29 Ιουλίου στην Μαρίνα Κω και το Σάββατο 19 Αυγούστου στο λιμάνι της Καρδάμαινας, χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν τα τοπικά προϊόντα . H Γιορτή αυτή στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής μας γαστρονομίας, μέσα από την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και συνταγών, τις οποίες απόλαυσαν οι επισκέπτες μας με τις δημιουργίες των αρχιμαγείρων. Η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού μας προϊόντος, καθώς το εμπλουτίζει και το καθιστά πιο ανταγωνιστικό. Προσδίδει στην Κω ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, στην προσπάθεια μας να καθιερωθούμε ως γαστρονομικός προορισμός και να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό μας. Προωθούμε και προβάλλουμε την Κω της παραγωγής, της δημιουργίας και της εξωστρέφειας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Zαννετίδης βρέθηκε στο νησί της Χάλκης όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στο δημαρχείο με φορείς του νησιού και να εξετάσουν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν. Μετά από ένα εποικοδομητικό διάλογο με τους αλιείς και ενημέρωση των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο τους , υπήρξε άμεση συνομιλία του Αντιπεριφερειάρχη με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλη Χριστοδούλου ώστε να υπάρξει παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα με το καρνάγιο του νησιού της Χάλκης . Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου δεσμεύτηκε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.
Έφτασα στην Κω και την βρήκα εντυπωσιακή και γοητευτική όπως πάντα, καθώς άφησε πίσω της τον σεισμό και κοιτάει μπροστά, έχοντας την δύναμη και την προοπτική να ξεχωρίσει και να συνεχίσει την το όμορφο ταξίδι της στο Ελληνικό Αιγαίο. Αφού ολοκλήρωσα τον κύκλο των συναντήσεων και των επισκέψεών μου στο νησί, κάθισα σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο παραγγέλνοντας ένα πιάτο της τοπικής γαστρονομίας. Στα γύρω τραπέζια υπήρχαν κάποιες παρέες και σχεδόν δίπλα μου έτρωγε ένας νέος άνθρωπος που το ντύσιμό του παρέπεμπε σε γιατρό, καθώς φορούσε στολή ιατρικού επαγγέλματος. Τον χαιρέτησα και σε λίγο αρχίσαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Σελίδα 1 από 82
HomeΚΩΣ Top of Page