ΚΩΣ (1148)

Τελευταία νέα από την Κω.

Τον κίνδυνο να βγάλουν οι εταιρείες κρουαζιέρας την Κω από τα δρομολόγιά τους, αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως οι επισκευές στις λιμενικές εγκαταστάσεις για την κρουαζιέρα, αναδεικνύει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών, ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, η οποία θα συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Επισημαίνει ότι υπάρχει αβεβαιότητα και ασάφεια για το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών, προκειμένου το λιμάνι της Κω να μπορεί να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια, αφού υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα κρηπιδώματα αλλά και στο κτίριο επιβατών και διαβατηριακού ελέγχου, που έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας έχουν απευθύνει ερωτήματα στα αρμόδια Υπουργεία για το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κω, προκειμένου να προγραμματίσουν τα δρομολόγιά τους ή να τα επαναπροσαρμόσουν, χωρίς να έχουν πάρει ακόμα σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα και έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι προκειμένου να προσεγγίζουν και να εξυπηρετούνται κρουαζιερόπλοια, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας θα απεντάξουν την Κω από τα λιμάνια προορισμού τους.
«Η πρόταση της δημοτικής αρχής, όπως μας παρουσιάστηκε σήμερα, πάσχει. Δεν είναι μόνο ότι χαρακτηρίζεται από ατεκμηρίωτο οικονομικό μαξιμαλισμό, είναι κυρίως που αγνοεί την τρέχουσα πραγματικότητα. Και δεν αναφέρομαι μονάχα στα ενδεχόμενα προσκόμματα που θα συναντήσει λόγω Αρχαιολογίας, δεν αναφέρομαι μόνο στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τόσο ογκώδους κατασκευής, ούτε στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών του ιστορικού παραλιακού μετώπου. Είναι που φαίνεται να αγνοεί το ουσιώδες. Ότι η υπερσυγκέντρωση των λιμενικών δομών στο χώρο της πληγείσας περιοχής γύρω από το κάστρο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του οδικού δικτύου κατά μήκος του λιμανιού. Δεν υπάρχει δημότης του νησιού που να μην αναγνωρίζει ότι η κυκλοφοριακή λειτουργία στο λιμάνι, ακόμα και πριν το σεισμό, έχει ξεπεράσει τα όριά της και ότι η συμφόρηση είναι πλέον αβάστακτη. Κατά συνέπεια, η λογική της παράταξης που εκπροσωπώ κινείται στον αντίποδα της πρότασης του κ. Κυρίτση. Για μας προέχει η διασπορά των λιμενικών δομών, όχι ο συνωστισμός τους. Έχοντας αυτό ως γνώμονα θεωρούμε ότι η βάση κάθε συζήτησης, και άρα μελέτης, για την αναδιάταξη των λιμενικών δομών πρέπει να ξεκινήσει από τη δημιουργία νέου λιμένα πλησίον της Μαρίνας, στον χερσαίο χώρο όπου τώρα λειτουργεί η επισκευαστική ζώνη. Τονίζω πως η πρόταση αυτή δεν έρχεται από το πουθενά. Κάτι τέτοιο ήδη προβλέπεται από εγκεκριμένο ΓΠΣ (ΦΕΚ, αρ. φύλλου 911, τεύχος IV) ήδη από το 1986. Μόνο με αυτόν τον τρόπο ο οδικός ιστός του λιμανιού θα αποσυμφορηθεί, αλλά και παράλληλα θα απελευθερωθεί από τα πλοία της γραμμής η υπάρχουσα δομή του λιμανιού, αφήνοντας χώρο εκεί για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας αλλά και των λοιπών λιμενικών δραστηριοτήτων, σε θέσεις που θα προσδιοριστούν βάσει εξειδικευμένων μελετών από έγκριτους λιμενολόγους».
Τα προβλήματα στη λειτουργία του Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας. Επισημαίνει ότι η λειτουργία του Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω έχει περιέλθει σε οριακό σημείο αφού υπηρετούν μόλις έξι (6 άτομα), κάτι που έχει ως συνέπεια να μη μπορούν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, αλλά και να μην υπάρχει δεύτερο ασθενοφόρο διαθέσιμο, σε περίπτωση που απαιτηθεί. Αναφέρει, μάλιστα, ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά στα οποία ασθενείς ή τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είτε με ασθενοφόρο του στρατού είτε με ιδιωτικά μέσα. Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται στις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν για την ενίσχυση του Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω με προσλήψεις συμβασιούχων, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά τονίζει ότι οι συμβάσεις αυτές λήγουν το Μάιο και αυτό σημαίνει ότι όταν θα έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και ο πληθυσμός του νησιού θα έχει πολλαπλασιαστεί, ο Τομέας του ΕΚΑΒ θα είναι και πάλι υποστελεχωμένος και δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι βάρδιες. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από το Υπουργείο Υγείας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για το ΕΚΑΒ στην Κω, ενώ, παράλληλα, απευθύνει ερώτημα στον Υπουργό Υγείας σχετικά με το σχεδιασμό του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος που θα δημιουργηθεί και πάλι το Μάιο στον Τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Σας ενημερώνουμε πως αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου , στις 17:30 το απόγευμα, στην μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου «ΚostaPalace» θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωσή μας για την «Αφίσα της Ειρήνης». Πρόκειται για ένα διαγωνισμό ζωγραφικής στον οποίο συμμετέχουν με έργα τους μαθητές Δημοτικού από όλα τα σχολεία του νησιού μας. Αύριο θα γίνει η έκθεση όλων των έργων των παιδιών καθώς και η επιλογή αυτών που θα βραβευτούν. Τα έργα θα σταλούν στην Αθήνα όπου θα συμμετάσχουν στον εκεί διαγωνισμό και κατόπιν το πρώτο έργο που θα επιλεχθεί- από διακεκριμένους εικαστικούς στην Αθήνα- θα συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό στις ΗΠΑ με μεγάλα χρηματικά έπαθλα . Το θέμα για φέτος - πάντα γύρω από την Ειρήνη- είναι «Το Μέλλον της Ειρήνης».
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Υφυπουργού Οικονομικών κας Παπαναστασίου, του Βουλευτή Δωδεκανήσου κου Καματερού και της Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κας Σβύνου. Η πρόεδρος ανάπτυξε τα απανωτά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το νησί της Κω, δίδοντας έμφαση στις επιπτώσεις τους στις επιχειρήσεις και στην τοπική κοινωνία, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Ένωση Ξενοδόχων Κω για το σκοπό αυτό.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφορικά με την υποβολή αιτήματος για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. και του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε στην Κω ο σεισμός της 21ης Ιουλίου. Κατέθεσε, επίσης στον Υπουργό, και ως αναφορά το έγγραφο του Δήμου Κω στο οποίο επισημαίνονται τα σχετικά στοιχεία καταγραφής και κοστολόγησης των ζημιών από το σεισμό της 21ης Ιουλίου στην Κω. Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η προθεσμία των 12 εβδομάδων για την υποβολή του αιτήματος, εκπνέει σε λίγο καιρό και ζητά να μάθει τις προθέσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία αναδεικνύει το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών στο Λύκειο Ζηπαρίου Κω. Κατέθεσε, μάλιστα, ως αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, και την έγγραφη διαμαρτυρία των Γονέων. Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι με δεδομένο ότι πρόκειται για μία νέα σχολική μονάδα, το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να έχει δώσει προτεραιότητα στη στελέχωσή της προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας, ένα σχεδόν μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μόνο πέντε καθηγητές στο σχολείο, ενώ οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών είναι εννέα και μάλιστα σε βασικές ειδικότητες. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από το Υπουργείο να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στο Λύκειο Ζηπαρίου».
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου άνοιξε για το κοινό από τις 12 Σεπτεμβρίου με την τοποθέτηση του μόνιμου υπαλλήλου από την Αθήνα μετά από παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου. Το μουσείο παρέμεινε κλειστό για ένα τετράμηνο λόγω έλλειψης προσωπικού μετά την απόσπαση της υπαλλήλου που υπηρετούσε στο μουσείο. Θα μπορούσε να μην είχε κλείσει καθόλου το μουσείο εάν η εφορία αρχαιοτήτων είχε μεριμνήσει για την έγκαιρη έλευση ενός εποχικού υπαλλήλου.
Στο νησί του Ιπποκράτη και το κτήμα Τριανταφυλλοπούλου πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός για την επιλογή του νέου σεφ που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Award 2017.
Σελίδα 1 από 82
HomeΚΩΣ Top of Page